Van beoordeling naar feedbackcultuur, maar hoe dan?

In 2017 becijferde de Vrije Universiteit van Amsterdam, na een onderzoek van zeven jaar, dat functioneringsgesprekken de Nederlandse economie minstens een miljard euro kosten en behalve frustraties niets opleveren. Zelfs de prestaties en het welzijn van de medewerkers worden niet verhoogd.

Veel organisaties stopten vervolgens met functionerings- en beoordelingsgesprekken. Procedures het raam uit en op naar het goede gesprek. Gewoon met elkaar praten op regelmatige basis over gemeenschappelijke doelen en prestaties. Alleen inzetten op goede punten, kijken naar de toekomt. Een constante dialoog.

Maar hoe gewoon is dat eigenlijk. Inmiddels blijkt dat de meeste leidinggevenden het van nature lastig vinden een eerlijke analyse te geven. Zij missen toch richtlijnen, tips over gespreksvaardigheden en ondersteuning bij complexere gesprekken. Zeker nu een groot deel van deze gesprekken online plaatsvinden. 

Hoe organiseer je dan wel waardevolle interacties tussen leidinggevenden en medewerkers? En loop je niet het gevaar het ene systeem voor het andere in te wisselen?

Wordt radicaal openhartig!

quote kim scott radicaal openhartig