Investeren in je mensen in crisistijd. Onzin!

Sinds de start van Daarom hoor ik het regelmatig. Mooie propositie maar verkeerde timing. Er komt een crisis aan. Bedrijven investeren niet meer in hun mensen. Ze blijven nu toch wel. Alsof je wordt gewaarschuwd voor een levenslange straf. Tegelijkertijd is het tekenend voor de manier waarop we in Nederland denken en spreken over werken. Vaak is dat ‘moeten’, in plaats van ‘kunnen’ en ‘mogen’.


Maar hoe creëren we dat? Per definitie is daar een werkgever voor nodig die in je gelooft, naar je luistert (ook tussen de regels door), ziet waarin je uitblinkt en samen met je kijkt hoe je zowel je professionele als persoonlijke doelstellingen kunt bereiken. Je in feite de ruimte geeft om dát te doen waar je goed in bent. Toch zie je vaak het tegenovergestelde gebeuren. De werknemer wordt van alles gevraagd, maar hoe je dat voor elkaar moet boksen? Bekijk het maar. Zelfs voor de dingen waar je minder goed in bent (of die je gewoonweg niet kan) is het: ‘veel succes!’. Op kantoor al onmogelijk om zo de prestaties neer te zetten die van je verwacht worden maar laat staan thuis achter Teams of Zoom.


Laten we medewerkers daarom vooral aanspreken op hun talent en niet meer verlangen dat ze alles moeten kunnen. En ook hokjes denken is wat mij betreft daarbij uit den boze. Dan pas creëer je ruimte om te kijken naar wat iemand werkelijk kan en beweegt. Want die leuke vrouw of man, die ooit bij je kwam werken, wil je blijven voeden met positieve energie. Uit ervaring weet ik hoe goed dat werkt. Er is namelijk niks zo mooi, als doen waar je goed in bent.


Dus pak je kans als organisatie. Creëer een gezonde bedrijfscultuur waar je vrijheid van handelen ervaart, verantwoordelijk bent maar ook wilt zijn. Elkaar kan aanspreken zonder dat het persoonlijk wordt. Een cultuur waarin je voelt dat je samen aan iets moois werkt. De basis voor iedere succesvolle organisatie. Zeker in crisistijd.


Daarom.