Innoveren door reorganiseren


Bijna dagelijks lees ik nieuwe berichten van organisaties die personeelsinkrimpingen aankondigen. Veelal als direct gevolg van Covid-19, of misschien toch omdat men onvoldoende scherp is geweest op de ontwikkeling van de eigen organisatie in tijden van groei. Maar reorganiseren is niet iets van de laatste periode.Reorganiseren betekent letterlijk veranderen, anders inrichten of herordenen. Transformeren en wendbaar blijven. Niet afslanken, kleiner maken of inkrimpen. Toch zien we het wel altijd zo. Hoe dat komt? De meeste reorganisaties worden gestart als het water aan de lippen staat en hebben als doel hetzelfde werk blijven doen met minder mensen. Dus te laat, zonder plan en zonder dat er duidelijke keuzes worden gemaakt. Met als gevolg dat ze mislukken. Dat kan ook anders.


 Vijf tips:


1. Begin tijdig

Als de bodem van de kas al is bereikt en je de keuzes voor je uit hebt geschoven is het moment voorbij. Zodra de bank zich ermee gaat bemoeien maken zij de keuzes. Op basis van modellen en spreadsheets. Niet op basis van kwaliteit, creativiteit en passie.


2. Breng focus aan

Durf keuzes te maken. Stel jezelf de volgende vragen: Waar is de organisatie goed in? Waar zit de passie? Waar wordt het geld verdient? Activiteiten die niet voorkomen in de antwoorden op deze vragen moet je stoppen. Die kosten teveel energie, geld of tijd. Doen waar je goed in bent. Maar dan beter.


3. Maak keuzes op werkzaamheden en niet op functies

Bepaal welke werkzaamheden echt bijdragen aan je focus, diensten en/ of producten. Stop met de rest. Haal niet op iedere afdeling 1 medewerker weg en verwacht dat de rest hetzelfde blijft opleveren.


4. Communiceer Radicaal Openhartig

Wees transparant en duidelijk maar ook verbonden en oprecht. Essentieel is dat er begrip is voor de keuzes en dat iedereen vertrouwen houdt in de toekomst. Als het geloof uit de organisatie vertrekt is het gedaan.


5. Kijk vooruit in plaats van achteruit

Na de daadwerkelijke reorganisatie begint het veranderproces pas echt. Kijk niet terug naar waar je vandaan komt maar richt je aandacht op waar je naartoe op weg bent. Heb vertrouwen en blijf investeren in je mensen want; organisatiesucces is mensenwerk.


Vanuit mijn eigen ervaring heb ik gezien dat het werkt. Terug naar je kracht en daar alles op richten. Organisaties die dat juist aanpakken komen sterker uit de crisis dan ze erin gingen.


Meer weten? Neem contact op met info@daarom.org.


Durf te ontwikkelen. Daarom