Functieprofielen zijn voor bange mensen

“Je baan is toch geen Billy-kast van IKEA,” hield ik een collega voor. Ze kon niet bijspringen tijdens een paar nieuwe werkzaamheden omdat haar functieprofiel het tegensprak. Ik kom regelmatig mensen tegen die hun functieomschrijving zien als de sluitende gebruiksaanwijzing van hun job. Het liefst onderhandelen ze erover, totdat er een stuk ligt met lange alinea’s en paragrafen over de hiërarchische lijnen, competenties en de wijze waarop de taken en verantwoordelijkheden in elkaar zitten. Er wordt nog net niet vermeld wanneer je naar het toilet mag.


Ik word er iebel van.


Waarom zou je je baan zo gedetailleerd in kaart brengen? Geeft het overzicht? Meer garantie op je eigen empowerment en groei? Rust?


Het is denken in risico’s in plaats van kansen. Onzekerheid. Bang om in een functionerings- of beoordelingsgesprekken te worden afgerekend op werkzaamheden waarvan je denkt dat je ze niet kunt of wilt. Een beeld dat wordt veroorzaakt door op hol geslagen HR-afdelingen, die met procedures zoveel mogelijk willen controleren en voorspellen. Resultaat?


Hangmedewerkers die in een bank wegzakken vol kussens met schijnzekerheden, waardoor de spontaniteit op een afdeling verdwijnt en het wantrouwen groeit.  


Wil dit zeggen dat we niets meer op papier hoeven te zetten? We elkaar de hand geven en in het diepe springen? Spannend, maar niet verstandig. Het is beter om een paar doelen met elkaar vast te leggen die bijdragen aan de organisatie- en teamdoelstelling. Dat doe je door uit te gaan van ieders sterke punten. Hiermee ontstaat een krachtige taakverdeling, waarin medewerkers elkaars mindere kanten aanvullen. Dus? Geen energie meer steken in pogingen om van een 4 een 6 te maken, maar alle aandacht steken 7’s die een 9 kunnen worden en er echt voor gaan. Samen.


En de functieprofielen?


Functies heb je, een baan ben je.